Vrste divljih gusaka: fotografija, ime, opis

Među mnogim vrstama ptica, divlje guske od velikog su interesa za lovce i ornitologe. Oni, kao i njihova pripitomljena braća, pripadaju obitelji patke, ali se nešto razlikuju po izgledu. Ukupno ima više od 10 vrsta divljih gusaka. Zasebno, ornitolozi razlikuju žirafa, koja je, iako izvana slična gusci, ali manja u veličini i ne proizvodi tipične guske za sve guske. Dalje u članku, detaljnije ćemo ispitati postojeće vrste divljih gusaka s njihovim detaljnim opisom.

  • siva
  • Bijela (polarna)
  • planina
  • piletina
  • Sukhonos
  • nilski
  • Magellan
  • car Goose
  • grah
  • Andski

siva

Siva olovka Oni se smatraju preci domaćih gusaka, bili su njihovi preci koji su prvi bili pripitomljeni više od 1300 godina prije Krista. e. Oni su najveći i najsnažniji predstavnici divljih gusaka. Pojedinci ove vrste odlikuju se svijetlosivim perjem, snažnim sinewy vratom i velikim kljunom ružičaste ili lagane tjelesne sjene. Tjelesna težina u rasponu od 2,5 do 6 kg duljine trupa je 75-90 cm, a raspon krila -. 180 cm Ženke i mužjaci nemaju razlike u boji zastavica, razlikuju se samo u veličini.

Znate li? Novorođenče će biti prva majka koju će vidjeti nakon rođenja.
Sive guske se hrane uglavnom biljna hrana: trava, žira, žitarica, bobičasto voće, mladim pupoljcima drveća, lišće. Zbog toga se smatraju štetočinama poljoprivrednog zemljišta.

Dostaviti biljne hrane oni imaju posebno prilagođen kljun: visoka i tanka u bazi, a ne širokim i postaviti nisko, kako u peradi. Sive guske su monogamni - ako su ptice u paru, vi ste u njoj za život, iznimke su samo slučajevi smrti jednog od partnera.

U jesen brojna jata sivih gusaka leti s gnijezda na jugu. Lete u malim grupama u obliku slova V, a zatim prikupljeni u velikim kolonijama na zapadnim i južnim obalama Europe i aktivno debljaju masti, koji žive na obalama rijeka, močvare.

Hrana je proizvedena uglavnom po danu u potrazi za hranom može ići dug put na suho, ali se ponašaju opreznije i za hranjenje noću, te u zoru povratak na odmor u gusto naseljenim područjima.

S obzirom na intenzivan razvoj poljoprivrede,sijede guske lišene su prikladne zemlje, ali su još uvijek raširene diljem Srednje i Istočne Europe i većine Azije.

Podvrste i rase poznate ptice - golubovi, patke, prepelice, jarebice, biserke, paune, purana, ukrasno i borbe, mesa i jaja kokoši može iznenaditi.

Bijela (polarna)

Na temelju imena postaje jasno da su omiljena mjesta gniježđenja bijele polarne guske su zemlje Kanade, istočni dio Sibira i sjeverno od Grenlanda. Nerijetko ih se može naći na otoku Wrangel, na području Chukotke i Yakutije. Bilo je bijela guska ptica selica ili ne, možemo sa sigurnošću reći: da - to su ptice selice, migriraju u zaljev Meksičkog zaljeva. Danas se ova pasmina smatra gotovo izumrlom zbog okrutnog progona i istrebljenja od strane čovjeka.

Pojava ove pasmine prilično spektakularan - snježnobijele perje na tele, s crne ili sive obloge krila, vrlo kratko debeli vrat, kljun i ružičaste noge. Slijedeći primjer mnogih pataka, parovi su stvoreni za život.

Znate li? Kako bi zaštitili jaja od opasnog grabežljivca - lisica, ženka bijela guska preferira gnijezde u blizini staništa polarne sove, što je za prirodni neprijatelj Arctic Fox.
Te su ptice vrlo prijateljske i društvene ptice, žive u velikim skupinama, ponekad i do nekoliko tisuća pojedinaca. Oni se hrane uglavnom arktičkom vegetativnom hranom: mahovina, lišajevi, lišće i puca, kao i sjemenke i žitarice.
Zanimljivo je naučiti kako držati guinea ptice, patke, paunove, nojeve, koprive, golubove.

planina

Iz imena ptice očito je da ova guska prebiva u planinskom području - njezina domovina je Središnja i Južna Azija. Pasmina je rasprostranjena u Kini, Mongoliji, Kazahstanu, Kirgistanu. Zimi, jato planinskih gusaka migriraju u nizine u sjevernoj Indiji, kao iu Pakistanu, Bangladešu, Butanu. Engleski naziv pasmine - "Bar-na čelu", što u prijevodu znači "s prugama na glavi". Ovo je ime zbog neobične boje glave: na bijeloj pozadini postoje dvije paralelne crne vrpce, jedna se proteže preko leđa vrata od jednog oka do drugog, a druga se nalazi odmah ispod, bliže vratu.

Nasjeckanje tele i krila je svijetlo siva, a na rubovima krila nalazi se crna granica. Kljun i šapice obojani su žutom, a vrh kljuna obilježen je malom crnom šiljkom.Duljina odraslih osoba iznosi 70-80 cm, a krilo krila varira od 140 do 160 cm, težina se kreće unutar 2-3 kg. Predstavnici pasmina gnijezde na obalama i otocima u blizini planinskih rijeka, na stijenama. Pješice putuju, jer provode više vremena na kopnu nego u vodi. Žene i muškarci tradicionalno oblikuju par za život. Seksualno sazrijevanje za ženke događa se za 2 godine, za muškarce - za 3 godine.

Vrsta hranjenja planinskih gusaka je mješovita: u njihovoj prehrani jednako su prisutne i vegetativna hrana (stabla, lišće, alge) i životinje (poput rakova, školjki, ličinki).

Ova pasmina se smatra jednim od najviših letećih ptica. Na Himalaji je zabilježeno letenje ptica na nadmorskoj visini od više od 10 tisuća metara. Za usporedbu: na ovoj nadmorskoj visini čak i helikopter ne može letjeti zbog rijetkog zraka.

Važno! Zbog pljačkanja vrsta je na rubu ukupnog izumiranja, stoga je navedena u Crvenoj knjizi Ruske Federacije, a lov je kažnjiv po zakonu.

piletina

Pileća gusaka na našem teritoriju se smatra egzotičnim pticama, budući da je njihova domovina južni dio Australije i zemlje Tasmanije.

Pojavljivanje ptica je neuobičajeno: svijetlo sivi obod, relativno mala glava na kratkom vratu, žuti, grbavni i visoko postavljeni kljun nalik na piletinu. Šape crvene boje.Težina odraslih osoba može varirati od 3 do 6 kg, duljina trupla je 70-100 cm. Oca ove pasmine provode gotovo cijelo vrijeme na kopnu, jer ne mogu plivati, ali jako teško idu. Odavde dolazi njihov biljni tip prehrane: dijetom dominiraju trava, korijenje, žitarice, iako ponekad ptice mogu jesti školjke, crvi i insekti.

Ptice ove pasmine mogu se uspješno pohraniti kod kuće. Prilikom naseljavanja terena trebali biste se pridržavati točnog odnosa vode i kopna: 20% zemljišta trebalo bi se uzgojiti pod ribnjakom, a 80% ostaviti za pašnju.

Ptice trebaju puno prostora u ograđenom prostoru, pa gradite sobu po stopi od 1 kvadrata. m za jednu odraslu osobu. U njihovoj standardnoj prehrani može se dodati suhano povrće, mješovita krmna smjesa.

Važno! Ako je gustoća naseljenosti ograde velika, guske će znatno smanjiti produktivnost, a bolesti se mogu razviti zbog ustajalog zraka i onečišćenja.
Pileći guske ne znaju kako se smijati i objavljivati ​​tipične zvukove za njihovu pasminu, njihov glas je više kao prasak grunt.

Sukhonos

Značajna osobina sujanosa Velike dimenzije su: duljina truplo može biti i do 100 cm, a raspon krila je od 1,5 do 1,8 metara. Težina odrasle ptice je 3-5 kg. Ženke i mužjaci imaju istu boju: stražnji dio vrata, strane i leđa su slikani u smeđe-smeđe boje s bijelim poprečnim prugama, prednji dio vrata svijetle, veliki kljun, crna, sa bijelom trakom na dnu. Mladi ljudi poput traka nedostaje, prema kojima ih se može lako razlikovati od zrelih ptica.

Uobičajen regije guska staništa smatra planine i stepa Mongolije, Kine, istočnom Sibiru, Kazahstanu i Uzbekistanu. Ptice ove vrste nastanjuju doline i livade u blizini soli i slatkovodne, preferirani teren, obrastao trskom.

Većinu vremena provode na kopnu, u slučaju opasnosti krije u travi. Ako ih je opasnost zatekne na vodi - ptice mogu zaroniti duboko. Dijeta dominira biljne hrane: šaš, lišće i bobice. Zbog prirodnih lakovjernosti i ljubaznošću Swan dugo udomaćila i uzgaja u ruralnim krajevima. Guske ove pasmine su vrijednosti za dobar ukus mesa. Također prakticira podlogu jaja divljih Swan Goose ženske domaće guske.

nilski

Drugi naziv ove vrste divljih gusaka - Egipatske guske, Rodno pasmine je doline Nila, kao iu Africi južno od Sahare. Tri stoljeća prije pasmina je uvezena u zemljama srednje Europe, ali je ptica loše oduprijeti pripitomljavanje, tako da mnogi od stanovnika pobjegla i postala divlja. Nile guske imaju lijep izgled: u boji postoje bijela, siva, crvena i oker nijanse, oči obrubljene smeđe mrlje, bijele s crnim krilima, noge i kljun su crvene nijanse. Ovaj mali veličine ptice, njihova težina može varirati od 1 do 4 kg, raspon krila rijetko prelazi 1,5 m. Razlike u boji između mužjaka i ženki su, međutim, potonji je malo veći.

Dijeta ove vrste pomiješana: jednako prisutne komponente postrojenja (trava, sjemenke, voće i lišće) i životinje (crvi, razne male životinje).

Zanimljivo je da su pripadnici pasmine često mogu pokazati agresivnost u odnosu na napad na njihovom teritoriju. Ptice se često drže u parovima ili malim grupama, ljubomorno štite svoje web stranice od konkurenata ponekad doći u borbi, braneći svoje mlade. Danas, u Africi, ova pasmina se smatra nametnikom polja, jer lako može uništiti poruku žetve. Ptice također lovi, jer postojanje vrste ne uzrokuje strah.

Magellan

Mageljska guska se također naziva aspelnogolovym, sivo-glava, ashy. Ptice ove vrste gnijezde na području Južne Amerike: Patagonija, Čile, Argentina, Tierra del Fuego. Prema vrsti hrane, ova vrsta pripada biljojedi. Dijeta ptica sastoji se od lišća, sjemena, stabljike i drugih dijelova biljaka. Oni se smatraju štetočinama na pašnjacima, jer jedu usjeve zasađene za goveda. Magelske guske radije se naseljavaju na ravnicama i obroncima, travnatim livadama, u blizini poljoprivrednog zemljišta.

Srebrne glave Magellanic guske imaju prosječne dimenzije: dužina trupla je 60-70 cm, težina pojedinaca je 2-3,5 kg.

To je jedina vrsta divljih gusaka u kojima ženke i muškarci imaju drugačiju boju - kod muškaraca glava i prsa su obojeni bijeli, dok ženke prevladavaju u smeđoj boji. Također, boja šapa razlikuje se: u ženki su žuto-narančasta, dok su u muškarcu siva-crna. Bik oba spola je siva. Predstavnici ove pasmine relativno su jednostavni za držanje u zatočeništvu, jer zahtijevaju malu količinu otvorene vode (oko 25% ukupne površine). U kući mogu preživjeti do 25 godina, pod uvjetom da imaju dobar sadržaj.

car Goose

Drugi naziv ove pasmine - plava guska, koju je dobio zahvaljujući svom karakterističnom izgledu. Većina stanovništva je raširena na sjeveru Kanade, na Aljasci, na pacifičkoj obali SAD-a iu Sibiru. To su ptice srednje veličine s tamnim tele, a glava i leđa vrata su bijele. Teži oko 2,5-3,5 kg, duljine muškaraca mogu doseći 90 cm. Na kopnu se hrani slanim lišćem, bobicama, biljem, na vodi koja se hrani algama, školjkama, školjkama.

Tijekom sezone parenja, ptice gnijezde duž obale, na ribnjacima ili otocima s dobrom vidljivošću. Dok je ženka jajašca, mužjak ostaje blizu, čuvajući gnijezdo od opasnih i nepozvanih gostiju. Životni vijek ove pasmine je prilično mali u usporedbi s drugim vrstama gusaka - 6-13 godina.

grah

Guska ogrozd odnosi se na vrste ptica močvarica, tijekom gniježđenja je uobičajeno u tundri Euroazije.U izgledu nalikuje sivoj gusci, no razlikuje se od nje s tamnijim leđima i unutarnjim dijelom krila, dvokrevetnim žuto-crnim kljunom. Težina trupla varira od 2 do 5 kg i ovisi o podvrsti ptice, a duljina ne prelazi 90 cm. To je tradicionalno selidbena vrsta. Ako uzmemo u obzir gdje su guske guske pasmine hibernacije, zemlje Zapadne Europe mogu se identificirati.

Tradicionalno, ornitolozi identificiraju četiri vrste graha, koje se blago razlikuju u vanjskim karakteristikama (sjena perja, oblik i veličina kljuna, tjelesna težina):

  1. Taiga.
  2. Europska.
  3. East Siberian.
  4. Korotkoklyuvy.

U prehrani dominiraju biljni sastojci: štapići, šuga, bobice, kao i žitarice i povrće. Koze preferiraju gnijezde u šumi-tundri, tundri nedaleko od močvare, rijeka i zatvorenih ribnjaka.

Znate li? Beanmen želi "bacati" - tijekom hranjenja, kada se ptice skupljaju u ogromnim jata, njihovo krvarenje može se čuti za stotinu kilometara. Međutim, malo je vjerojatno da će se smatrati blizu ptica, jer na rubovima skupine uvijek postoje stražari koji glasno najavljuju bilo kakvu opasnost.

Andski

Rodna zemlja ove pasmine je gorje Anda iz Perua u Čile i Argentinu, ptice žive na nadmorskoj visini od 3000 m i više. Andijanska guska preferira otvorena područja s niskom travom, živi u močvarama, planinskim dolinama, riječnim ravnicama, livadama i pašnjacima. Većinu godine troše na nadmorskoj visini od više od 3 tisuće metara, ali ponekad se mogu spustiti niže nakon teških snježnih snijega. Andijske guske provode vrijeme uglavnom na terenu, rijetko se dižu u zraku, uglavnom kako bi izbjegli opasnost. Ako nema prilike za uzlijetanje, spremit će ih u vodu, međutim, u nedostatku opasnosti, rijetko će ući jer plivaju polako i loše zbog strukture prtljažnika i repa.

Oblak glave, vrata i prednjeg dijela tijela je bijela, rep i leđa crvene boje. Kljun i šape obilježeni su svijetlim crvenim tonovima. Ženski i muški izgled gotovo su jednaki, ali ženke su nešto niže u veličini. Duljina primjeraka je 70-80 cm, težina može iznositi od 2,7 do 3,6 kg. Postoje mnoge vrste divljih gusaka, također smo smatrali značajke glavnih gusaka. Većina gajenja ostaje na kopnu, iako žele živjeti u blizini vode, jedu vegetarijansku hranu, migriraju u toplim područjima zimi, a tijekom leta ili parenja igre većina vrsta objavljuje tipičan guska mamac.

Pogledajte videozapis: Postanak je stvarna povijest (2017)

Loading...



Ostavite Komentar